Zloženie zeleného jačmeňa

Celá potravina je komplexom mnohých látok existujúcich v zložitých vzťahoch. Izolovaním jednotlivých živín sa ničí ich sila vzájomného pôsobenia. Nutričné hodnoty celostných zelených potravín, nie je možné vnímať iba matematicky. Zelené potraviny ako komplex sa musia hodnotiť podľa toho ako fungujú, nie presne podľa tabuľkových hodnôt, akoby mali fungovať. Napriek dostupnosti zdravých potravín mnohí ľudia trpia nedostatkom niektorých vitamínov alebo minerálov, s čím sú spojené mnohé zdravotné problémy. Preto sú doporučované zelené potraviny, ktoré organizmus zasýtia a zároveň aj čistia.

 

Zloženie zeleného jačmeňa na 100g produktu

 

Nutričná analýza 
Chlorofyl 300 mg/100g
Bielkoviny 280 mg/g
Cukry 500 mg/g
Vitamíny 
Betakarotén 1370 IU/g
Vitamín A < 50 IU/100g
Vitamín B1 0,43 mg/100g
Vitamín B2 2,41 mg/100g
Niacín 3,63 mg/100g
Vitamín B5 5,1 mg/100g
Vitamín B6 17,8 mg/100g
Biotín 0,8 mg/100g
Vitamín C 457 mg/100g
Vitamín E 22,5 IU/100g
Vitamín K 0,776 mg/100g
Kyselina listová 1,5 mg/100g
Aminokyseliny 
Alanín 16,9 mg/g
Methionín 3,6 mg/g
Arginín 13,4 mg/g
Fenylalanín 13,0 mg/g
Prolín 14,8 mg/g
Serín 11,4 mg/g
Glycín 12,4 mg/g
Treonín 11,5 mg/g
Histidín 5,22 mg/g
Tyrosín 8,29 mg/g
Izoleucín 18,2 mg/g
Valín 13,0 mg/g
Leucín 18,2 mg/g
Lyzín 14,6 mg/g
Kyselina aspartamová 19,7 mg/g
Kyselina glutamová 26,1 mg/g
Minerály 
Vápnik 6,8 mg/g
Draslík 40,5 mg/g
Horčík 0,03 mg/g
Železo 0,37 mg/g
Kremík 0,04 mg/g
Sodík 6,41 mg/g
Fosfor 3,94 mg/g
Bór 58 mcg/g
Mangán 0,14 mg/g
Meď 0,09 mg/g
Striebro 0,50 mcg/g
Chróm 1,09 mcg/g

 

Mladý zelený jačmeň je spracovaný šetrne, aj to je jeden z dôvodov obsahu celého spektra živých enzýmov. Enzymatická aktivita bola zmeraná u dvadsiatich známych enzýmov, ako je napríklad kataláza, cytochrómoxidáza, superoxiddismutáza (SOD), likvidátor voľných radikálov, enzým urýchľujúci oxidáciu a redukciu, peroxidáza rozkladajúci peroxid vodíka na kyslík a vodu pre ľahké vylúčenie z tela, oxidáza nutná pri spracovaní mastných kyselín, transhydrogenáza dôležitá pre srdcové tkanivo. Vyznačuje sa aj silnou antioxidačnou aktivitou.


Z výživového hľadiska zo všetkých zelených tráv za najhodnotnejšiu. Obsahuje 18 aminokyselín z 20 vrátane 8 esenciálnych, sú to práve tie ktoré si telo nevie vyrobiť samo. Aminokyseliny sú základným stavebným kameňom bielkovín, z ktorých je tvorená každá bunka ľudského tela, teda sú nenahraditeľné pre bunečnú tvorbu, regeneráciu a zachovanie všetkých životných funkcií organizmu.

 

Pokračovať na stránku Účinky zeleného jačmeňa

tlacitko kupit